فهرست مطالب

نشریه تحقیقات منابع طبیعی تجدید شونده
سال ششم شماره 3 (پیاپی 21، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آزاده اصغری سرخی*، سید محمد حجتی، حمید جلیلوند، میثم مجربی صفحات 1-10

    مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر تاج پوشش بسته و روشنه های تاج پوشش بر خصوصیات خاک در توده های خالص و آمیخته راش در جنگل الندان- ساری انجام شد. نمونه برداری خاک از عمق های 10-0 و 20-10 سانتی متری در چهار موقعیت ذکر شده صورت گرفت. در مجموع، 32 نمونه خاک و 16 نمونه لایه آلی برداشت و به آزمایشگاه منتقل شد. بافت، اسیدیته، هدایت الکتریکی، وزن مخصوص ظاهری، درصد رطوبت خاک، کربن آلی، نیتروژن، فسفر و پتاسیم خاک و اسیدیته، وزن در واحد حجم لاشبرگ، نیتروژن، فسفر و پتاسیم لایه آلی در آزمایشگاه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که در عمق 20-10 سانتی متری مشخصه هدایت الکتریکی خاک در روشنه های توده خالص به طور معنی داری کمتر از روشنه ها و تاج پوشش توده آمیخته است. درصد کربن آلی در روشنه های توده خالص به طور معنی داری کمتر از سایر موقعیت ها بود. نیتروژن کل در روشنه های توده خالص به طور معنی داری کمتر از تاج پوشش بسته بود و نسبت کربن به نیتروژن در هر دو توده خالص و آمیخته بین روشنه و تاج پوشش بسته تفاوت معنی دار نشان داد و پتاسیم قابل جذب در هیچ یک از دو توده خالص و آمیخته تفاوت آماری معنی داری را بین روشنه و تاج پوشش بسته نشان نداد. در صورتی که تفاوت بین توده خالص و آمیخته معنی دار می باشد، هیچ یک از این مشخصه ها در عمق 10-0 سانتی متر خاک بین موقعیت های مختلف تفاوت آماری معنی داری نشان ندادند. درصد رطوبت نسبی در لایه آلی و دو عمق خاک تفاوت آماری معنی داری در میان موقعیت های مختلف نشان داد. یافته های این پژوهش موید آن است که ترکیب تاج پوشش قادر است برخی از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک در لایه آلی و معدنی را تحت تاثیر قرار دهد.

    کلیدواژگان: تاج پوشش بسته، روشنه های تاج پوشش، لایه آلی، خصوصیات خاک، توده راش
  • احمد ثمریها*، جعفر ابراهیم کاسمانی صفحات 11-23

    این پژوهش با هدف بررسی امکان ساخت کاغذ فلوتینگ از کلزا در استان مازندران از دیدگاه مالی انجام شده است. بررسی ها توجه روزافزون کشاورزان به کاشت گیاه کلزا در استان مازندران را نشان می دهد. از طرف دیگر به دنبال رشد فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی کشور طی برنامه های توسعه، نیاز به فرآورده های کاغذی رو به افزایش است. کلزا می تواند یکی از مناسب ترین مواد اولیه غیرچوبی در راستای اهداف احداث کارخانه های جدید تولید خمیر و کاغذ فلوتینگ محسوب شود. تولید سالیانه خمیرکاغذ فلوتینگ از کلزا با ظرفیت 2000 تن کاغذ در سال در نظر گرفته شده است. برای ارزیابی اقتصادی پروژه مورد نظر، از اصول حسابداری صنعتی استفاده شد. بدین ترتیب حجم کل سرمایه گذاری بالغ بر 4/36468 میلیون ریال پیش بینی شد. نتایج مربوط به شاخص های ارزیابی اقتصادی طرح، از قبیل نرخ بازده داخلی (17 درصد)، دوره بازگشت سرمایه (40 ماه)، نقطه سربه سر تولید (2/53 درصد)، فروش در نقطه سربه سر (3/16494 میلیون ریال)، نسبت سرمایه در گردش به سرمایه ثابت (3/11 درصد)، سرمایه گذاری ثابت سرانه (88/1091 میلیون ریال/ نفر) و نسبت سود به سرمایه (09/28 درصد) و همچنین قیمت تمام شده محصول (10610350 ریال)، حاکی از آن است که احداث کارخانه مورد نظر علاوه بر این که واردات کاغذ فلوتینگ را به داخل کشور کاهش می دهد، مانع خروج ارز از کشور نیز شده و همچنین از توجیه اقتصادی و مالی مناسبی نیز برخوردار می باشد.

    کلیدواژگان: کلزا، خمیرکاغذ فلوتینگ، نقطه سربهسر، نرخ بازده داخلی
  • ثمین قره نژاد، آرش فرج پور رودسری*، سید ابراهیم کمالی صفحات 25-37

    در این پژوهش اثر قارچ رنگین کمان (Coriolus versicolor) بر روی مقاومت چوب راش (Fagus orientalis) استیله شده با آبغوره مورد بررسی قرار گرفت. علت انتخاب آبغوره طبیعی به عنوان ماده اصلی استیله کردن، کاهش اثرات زیست محیطی و آلرژیکی مواد شیمیایی معمول در استیله کردن چوب بود. نمونه های آزمونی که از سه اصله درخت راش در جنگل های ماسال استحصال شده بود به تعداد 90 عدد تهیه و در سه گروه 30تایی به صورت شاهد، نمونه خشک شده و نمونه استیله شده با آبغوره مورد بررسی قرار گرفت. نمونه ها در محیط آزمایشگاهی بر روی محیط کشت مالت اکستراکت آگار در حرارت محیطی 27 درجه سانتی گراد در داخل انکوباتور به مدت 20 روز کشت گردیدند. نتایج این بررسی نشان داد میزان قارچ زدگی در نمونه های استیله شده بسیار کمتر از نمونه های خشک شده و شاهد بوده است. به طوری که به ترتیب باعث کاهش معنی دار 65 و 57 درصدی قارچ زدگی در مقایسه با نمونه های شاهد و خشک شده گردیده است. تیمار خشک نیز در مقایسه با تیمار شاهد باعث کاهش معنی دار قارچ زدگی چوب در سطح آماری یک درصد شده و همچنین استیلاسیون باعث کاهش واکشیدگی ضخامت در چوب های راش این منطقه گردیده است.

    کلیدواژگان: قارچ رنگین کمان، راش، استیلاسیون، مالت اکستراکت آگار، انکوباتور
  • شادابه فتحی*، مهران روح نیا، مصطفی کهن ترابی صفحات 39-49

    در این پژوهش به تاثیر تغییرات رطوبت و دما بر روی خواص دینامیکی چوب پرداخته شده است. تعداد 10 نمونه چوب سالم راش بدون عیب ظاهری مطابق با استاندارد بین المللی ISO شماره 3129 انتخاب و پس از قرار گرفتن در محتوای رطوبتی و دماهای متفاوت مورد آزمون ارتعاش طولی در تیر دو سر آزاد قرار گرفتند. نتایج نشان داد که نمونه ها در حالت غوطه ور در آب مدول الاستیسیته دینامیک کمتری نسبت به زمانی که در محیط و اتاق کلیماتیزه بودند، دارا هستند. فاکتور میرایی ارتعاش با افزایش دما از 60 درجه سانتی گراد به طور تقریبی ثابت ماند، درحالی که با افزایش رطوبت، میرایی افزایش پیدا کرد. بیشترین مقادیر مدول الاستیسیته دینامیک در نمونه های کاملا خشک مشاهده شد و با افزایش دما از دمای 60 درجه به بالا مدول الاستیسیته در نمونه های آزمونی سیر نزولی از خود نشان داد.

    کلیدواژگان: آزمون غیرمخرب، دما، چوب، رطوبت، مدول الاستیسیته
  • حمیده مظفری، مجید آجورلو*، مهدیه ابراهیمی صفحات 51-62

    برای شناخت تغییرات رخ داده در اجزای زنده و غیرزنده اکوسیستم مرتع در اثر عوامل طبیعی و انسانی، ارزیابی به هنگام وضعیت اکولوژیکی و سلامت مرتع ضرورت دارد. هدف این مطالعه، ارزیابی وضعیت (سلامت) بخشی از مراتع اطراف شهرستان گرمی استان اردبیل، با روش چهار عاملی، شش عاملی و شاخص های اکولوژیک سلامت مرتع و انتخاب روش مناسب از طریق تحلیل میزان صحت و دقت روش ها بود. برای انجام مطالعه، سه مرتع قرق شده و در کنار  هر یک از آنها، یک مرتع تحت چرای دام انتخاب شدند. برخی از ویژگی های پوشش گیاهی مانند درصد تاج پوشش و ویژگی های سطح خاک مانند درصد خاک لخت بر روی ترانسکت 50 متری و کوادرات 5/1×1 متر اندازه گیری شدند. در روش شاخص های اکولوژیک سلامت، ابتدا توان رویشگاه در مراتع قرق شده (منطقه مرجع) بررسی، سپس درجه انحراف هر شاخص در مرتع چرا شده نسبت به منطقه مرجع ارزیابی شد. نتایج نشان داد که در هر دو روش شش عاملی و چهار عاملی، طبقه نهایی وضعیت در مراتع قرق شده «خوب» و در مراتع تحت چرای دام «ضعیف» می باشد. در روش شاخص های اکولوژیک سلامت مرتع، در دو مرتع چرا شده، درجه انحراف اغلب شاخص ها از منطقه مرجع متوسط تا شدید بود که سلامت نهایی این دو مرتع «ناسالم» ارزیابی شد. در مرتع سوم، میزان انحراف شاخص ها از منطقه مرجع در حد متوسط بود که سلامت نهایی آن «در خطر» ارزیابی شد. صحت و دقت روش چهار عاملی بیشتر از روش شش عاملی بود. بنابراین، روش چهار عاملی برای تعیین وضعیت مراتع نیمه استپی منطقه مناسب تر بود. اگر هدف از تعیین سلامت مرتع، تصمیم گیری برای امور حساس و مهم در خصوص مراتع منطقه باشد و منطقه مرجع در دسترس باشد، استفاده از روش شاخص های اکولوژیک سلامت مرتع توصیه می گردد، زیرا دانستن وضعیت اکولوژیکی مرتع پیش از اجرای عملیات مدیریتی، می تواند در شناخت فرآیندها و شاخص های سلامت که بیشتر به ترمیم و بازسازی نیاز دارند، کمک نماید.

    کلیدواژگان: سلامت مرتع، روش شش عاملی، روش چهار عاملی، شاخص های اکولوژیک
  • جواد مومنی دمنه*، فاطمه پناهی صفحات 61-73

    در این پژوهش تاثیر تنش قلیاییت بر ویژگی های فیزیولوژیک گیاه قره داغ در سال 1391 تحت شرایط گلخانه ای در دانشگاه کاشان مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه اثر تیمارهای مختلف اسیدیته (pH) آب آبیاری در دامنه قلیایی بر فراهمی عناصر غذایی و قندهای محلول در گیاه قره داغ، در قالب یک طرح کاملا تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. طرح مذکور حاوی 5 تیمار (هر تیمار شامل 4 تکرار) شامل شاهد و چهار سطح تنش: سطح اول شاهد (2/7 Ctrl, pH =)، قلیاییت کم (5/8 LAK, pH =)، قلیاییت متوسط (9MAK, pH =)، قلیاییت زیاد (5/9HAK, pH =) و قلیاییت شدید (10 SAK, pH =) اجرا گردید. با مقایسه میانگین پارامترهای مذکور مشاهده گردید شیب افزایشی قلیاییت در میزان کلسیم در هر دو قسمت اندام هوایی و زیرزمینی سیر کاهشی داشته و بیشترین مقدار کلسیم در گروه شاهد و کمترین مقدار کلسیم در تنش قلیاییت 10 می باشد. این در حالی است که سدیم، پتاسیم، کلر و منیزیم در شیب افزایشی قلیاییت سیر افزایشی را در اندام هوایی و زیرزمینی نشان می دهند که در این صورت کمترین مقدار در گروه شاهد و بیشترین مقدار در قلیاییت 10 می باشد. در قند محلول روند پاسخ به تغییرات قلیاییت تا سطح دوم تنش افزایشی است و سپس روند تغییرات کاهشی در هر دو قسمت اندام هوایی و زیرزمینی گیاه قره داغ مشاهده شد. بیشترین مقدار قند محلول در سطح دوم تنش بوده و کمترین مقدار در گروه شاهد مشاهده شده است.

    کلیدواژگان: تنش قلیائیت، قره داغ، قندهای محلول، غلظت یون ها
|
  • Azadeh Asghari Sorkhi*, Seyed Mohammad Hojjati, Hamid Jalilvand, Meysam Mojarabi Pages 1-10

    This paper investigates the influence of closed canopy and canopy gap on soil properties in a pure and mixed beech forest in Alandan forest - Sari. Soil samples were taken from four positions listed in two depths of 0- 10cm and 10-20 cm. Totally 32 soil samples and 16 organic layer samples were taken and transported to the laboratory. Soil texture, pH, EC, bulk density, soil moisture content, organic carbon, total nitrogen, phosphorus and potassium of mineral soil as well as pH, moisture content, nitrogen, phosphorus and potassium of organic layer were measured in laboratory. Results showed that the electrical conductivity of the soil at a depth of 10-20 cm in gaps of pure stand was significantly lower than that of gaps and closed canopy of mixed stand. The gap in pure stand showed significantly lowest percentage of organic carbon. Total N was significantly lower in the gap position comparing with the closed canopy within the pure stand. Difference was significant in the case of Carbon to nitrogen ratio in the second soil depth between gaps and closed canopy in both stands. Soil available K was significantly greater in mixed stand compared to pure one. None of soil properties showed significant differences in depth of 0-10 cm between the various positions in both stands. Relative humidity showed significantly higher percentages in both organic and mineral soil layers in pure compared to mixed stands. The findings suggested that canopy compositions are significantly able to influence some properties of soil n organic and mineral layers.

    Keywords: Closed canopy, Canopy gaps, Organic layer, Soil characteristics, Beech stand
  • Ahmad Samariha*, Jafar Ebrahimpour Kasmani Pages 11-23

    The aim of this study was to investigate financial feasibility of producing floating paper from rapeseed straw in Mazandaran province. Studies showed increasing attention of farmers to plant rapeseed straw in Mazandaran province. On the other hand, need for paper products are being increased following the growth of cultural, social and economic development plans. Rapeseed straw is one of the best raw materials for construction of new pulp and paper floating factories. Annual production capacity of rapeseed pulp fluting is 2,000 tons for per year. The Industrial accounting principles were used for economic evaluation of project. The total amount of investment was forecasted 36468.4 million Rial. The results of the economic evaluation indices, such as the internal rate of return (17%), payback period (40 months), break-even production (53.2 percent), sales break-even (16494.3 million Rial), capital in the circulation of fixed capital (11.3 percent), capital investment per capita (1091.88 million Rial/ person) and investment income (28.9 percent) and the cost of the product (10,610,350 Rial) indicated that the stablishment of this factory decreases the import of fluting paper, prevents currency waste, and it is financially justified.

    Keywords: Rapeseed straw, Floating pulp, paper, Break-even point, Internal rate of return
  • Samin Ghareh Nejad, Arash Farajpour Roudsar*, Seyed Ebrahim. Kamali Pages 25-37

    The influence of coriolus versicolor on resistance of acetylated fagus orientalis by verjuice was examined in this research. Reducing the common effects of environmental and allergic chemical substances in wood acetylating is the motivation for choosing natural verjuice as the main acetylating material. 90 testing samples that were extracted from three beech trees in Masal woods were applied in 3 groups of 30 in order to study as available, dried and acetylated samples by verjuice. The samples were cultured on Malt Extract Agar medium in 27 °C ambient temperature for 20 days inside incubators in a laboratory environment. The results showed that the level of fungus in acetylated samples has been far less than the available and dried ones, in such way that it has been caused 57 and 65 percent of significant decrease in comparison with other samples respectively. Dry treatment also decreased the level of wood fungus meaningfully at the level of one percent in comparison with the available treatment. Acetylation has lessened thickness swelling behavior in beech trees of the area as well.

    Keywords: Coriolus versicolor, Beech, Acetylation, Malt extract agar, Incubator
  • Shadabeh Fathi*, Mehran Roohnia, Mostafa Kohantorabi Pages 39-49

    In this study the independent effects of moisture content and temperature variation on dynamic properties of beech wood were investigated. According to ISO 3129 standard 10 clear samples were selected. The samples exposing to different moisture content and temperature and then longitudinal vibration test were performed on them. Results showed that the dynamic modulus of elasticity values of water immersed samples were smaller than the samples with lower moisture content, and also in constant moisture content as temperature increased dynamic modulus of elasticity decreased. Increasing temperature from 60 ° C damping factor remained constant, while the damping increased with the increase of moisture content. Maximum values of dynamic modulus of elasticity were observed in completely dried samples and increasing temperature from 60 °C the dynamic modulus of elasticity values in samples were descended.

    Keywords: NDT, Temperature, Wood, Moisture content, Modulus of elasticity
  • Hamideh Mozafari, Majid Ajorlo*, Mahdiyeh Ebrahimi Pages 51-62

    Punctual assessment of rangeland health is essential for detection of occurred alterations in biotic and abiotic components of rangeland ecosystems. This study aimed to assess rangeland condition in Gremi, Ardabil Province, northern Iran in three methods, i.e., four-factor, six-factor and rangeland health indicators; also it was aimed to designate the best method by analyzing the accuracy and precision of methods. Three exclosures (reference sites) and three range sites under continuous grazing (evaluation sites) adjacent to them were selected. Some attributes of vegetation and soil e.g. canopy cover, bare soil and liter percent were measured on transect lines (50 m) and quadrats (1×1.5m). In rangeland health indicators method, indicators of reference site were firstly evaluated and then the departure degree of evaluation site (grazed rangeland) from reference site was scored. The health of all exclosures and grazed rangelands were categorized ‘good’ and ‘poor’, respectively, by both four-factor and six-factor methods. Departure degree of most indicators from reference site was moderate to extreme in evaluation sites 1 and 2. These sites were marked ‘unhealthy’. The departure degree of evaluation site 3 from reference site was moderate, then, this site was marked ‘at risk’. Accuracy and precision level of four-factor method was greater than those in six-factor method. Consequently, four-factor method was found as appropriate method for assessment of rangeland condition (health) in Gremi. In the case that the aim of rangeland health assessment is to make decision about important issues of management and the reference site is available, we recommend the use of rangeland health indicators method.

    Keywords: Rangeland health, Four-factor method, Six-factor method, Ecological indicator
  • Javad Momeni Damane*, Fatemeh Panahi Pages 61-73

    This study investigates stress alkalinity on physiological characteristics of the plant Nitraria schoberi in 1391 at the University of Kashan was studied under the greenhouse conditions. In this study the effects of acidity (pH) of water and nutrient availability in the alkaline range of soluble sugars in plant Nitraria schoberi was evaluated in a completely randomized design. Project consists of 5 treatments (each treatment consisted of 4 replicates) control, stress levels: The first level control (Ctrl, pH = 7/2), low alkalinity (LAK, pH = 8/5), moderate alkalinity (MAK, pH = 9), high alkalinity (HAK, pH = 9/5) and extreme alkalinity (SAK, pH = 10) was conducted. In comparison of the was observed parameters Gradient increase in alkalinity, calcium, garlic reduced In both areas of aerial parts and underground and the most calcium in the control group and the lowest amount of stress, alkalinity, calcium is 10, However, the sodium, potassium, chloride, magnesium and alkalinity increase in the slope upward trend in aerial parts and underground are demonstrating, In the control group, in which case the minimum and maximum amount of alkalinity is 10. Soluble sugars in response to changes in alkalinity to the second level of stress is increasing and then decreasing trends in both aerial parts and underground parts of the plant Nitraria schoberi. Maximum amount soluble sugars stress on the second level and the lowest was observed in the control group.

    Keywords: Stress alkalinity, Nitraria schoberi, Soluble sugars, Concentration ions